AKTIVNOST ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

paketi-zzUHBL PTSP ZAGREBAČKE ŽUPANIJE je za djecu svojih članova organizirala 19.12.2009. godine priredbu i podjelu poklon paketa povodom nadolazećih Božićnih blagdana. Ovom prigodom osigurano je 184 poklon paketa za djecu.
Završetak rada u 2009. godine Klub UHBL PTSP Samobor je obilježio organiziranjem turnira u beli. Na turnir koji je održan 19.12.2009. prijavilo se 16 parova. Ovogodišnji odaziv na turnir je bio zadovoljavajući s obzirom na vremenske uvjeta kad se provodio i organizacijom drugih aktivnosti u istom vremenu.
Provodeći program pomoći braniteljima liječenim od PTSP-a, UHBL PTSP-a Zagrebačke županije je 03.12.2009. predvođena Predsjednikom Udruge kao i predsjednicima Klubova Velika gorica i Svete Nedjelje organizirala posjet hrvatskim braniteljima koji se liječe od PTSP-a u bolnicama Zagrebačke županije. Ovom prigodom posjetili su u bolnicu „Sv.Ivan“ u Jankomiru. Tom prigodom razgovarali su sa braniteljima koje su zatekli na liječenju te ih uputili u način ostvarenja njihovih statusnih prava. Ovaj posjet predstavnici Udruge su iskoristili i za uručenje zahvalnice doktoru Bilušu za dosadašnju suradnju i pomoć u razumijevanje za probleme članova Udruge.

picture-100U Bregani je 14.11.2009.g. s početkom u 17,00 sati održana tribina UHBL PTSP ZŽ Klub Samobor i Klub Sv. Nedjelja. Tema je bila zaklada hrvatskih branitelja. Gost tribine je bio zamjenik ravnatelja Zaklade g. Boris Herman. Nakon himne i odavanja počasti svim poginulim, preminulim i hrvatskim braniteljima koji su počinili suicid kao i nedavno preminulom predsjedniku Zajednice g. Marijanu Vuku. G. Boris Herman je u svom izlaganju opširno obrazložio rad i svrhu Zaklade, te su nakon njegovog izlaganja branitelji postavljali pitanja na koje im je on ponudio i odgovore.Održavanje tribine pokazalo se iznimno korisnim jer su nazočni branitelji dobili niz novih saznanja o radu Zaklade i svrsishodnosti njenog postojanja.

igre-zz-2009ŠPORTSKO NATJECANJE U IVANIĆ GRADU
UHBL PTSP Zagrebačke županije je 13.09.2009. u Ivanić gradu sudjelovala na športskim igram Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Zagrebačke županije. Domaćin igara je bila UDVDR ZŽ podružnica Ivanić grad. Udruga PTSP je sudjelovala u svih 8 sportskih disciplina (šah, streljaštvo, kuglanje, stolni tenis, pikado za žene, povlačenje užeta, boćanje, mali nogomet,) u što je uključeno 50 natjecatelja. Na ovom natjecanju polučeni su izuzetni rezultati s osvojenih 7 pehara, od čega: 1 zlatni, 3 srebrna i 3 brončana, te je UHBL PTSP ZŽ u sveukupnom plasmanu osvojila drugo mjesto.

picture-88UHBL PTSP-a Zagrebačke županije je i ove godine sudjelovala na već tradicionalnoj fišijadi u Sv. Nedjelji koja je održana 05.09.2009.g. u Rakitju. Od 28 kotlića fiša koji su se ove godine natjecali, predstavnici Udruge su osvojili 5 mjesto. Članovi Udruge Zagrebačke županije su se posebno zahvalili organizatoru Gradskom poglavarstvu grada Sv. Nedjelje i turističkoj zajednici grada Sv. Nedjelje na pozivu kao ugodnom druženju sa sudionicima ovogodišnje fišijade.

picture-72Dana 29.kolovoza 2009. godine održana je izborno-izvještajna Skupština UHBL PTSP Zagrebačke županije, Kluba Samobor. Novo izabrano vodstvo Kluba Samobor sačinjavaju: predsjednik Kluba g. Željko Radovanić, članovi predsjedništva Kluba su g. Mihael Žura i g. Branko Pavlović. Na Skupštini je posebno osnovan je organizacijski odbor za provedbu programa na čijem čelu je g. Ivica Belan.

picture-55U sklopu aktivnosti UHBL PTSP-a Zagrebačke županije, organiziran je prvi turnir u beli, gdje su sudjelovali svi Klubovi Udruge sa svojim članstvom. U natjecanje se uključilo 28 parova. Turnir se održao 01.08.2009.godine u prostorijama Mjesnog odbora Turopoljski Markuševec. Prvo mjesto je osvojio Klub Sveta Nedjelja, drugo i treće mjesto Klub Velika Gorica. Odaziv članstva na ovo natjecanje je bio u iznimno velikom broju.

POSJET SJEDINJENIM AMERIČKIM DRŽAVAMA

sad-cro copyNa poziv američkih ratnih veterana vodstvo Zajednice je 01.11.2009.g. putovalo u posjet SAD. Tijekom boravka u Washingtonu i New Yorku imali su niz sastanaka s predstavnicima američkih vlasti i članovima udruga američkih ratnih veteran. U sklopu ovog posjeta trebali su prisustvovati i simpoziju o PTSD u Huston, ali je zbog nenadane smrti Predsjednika Zajednice posjet prekinut. -Foto-

 

SUDJELOVANJE U RADU GENERALNE SKUPŠTINE WVF

WVF copyPredstavnici ZUHBL PTSP RH su od 19. do 23. listopada 2009. godine sudjelovali u radu Generalne Skupštine Svjetske veteranske federacije (WVF) koja je održana u Copenhagenu. Održavanje Skupštine je obilježilo podnošenje izvješća o djelovanju WVF za protekle četiri godine te dalji planovi na djelovanju ove asocijacije i drugih članica koje okupljaju ratne veterane. WVF je asocijacija koja na Svjetskoj razini okuplja udruge ratnih veteran iz svih zemalja.
ZUHBL PTSP RH je postala redovna članica WVF 2005. godine i jedina je udruga na svjetskoj razini koja kao redovna članica okuplja i skrbi o ratnim veteranima liječenim od PTSP. Zajednica je do sada aktivno sudjelovala u radu WVF kroz podnošenje referata i izvješća o svom djelovanju u zemlji i inozemstvu. -Foto-

6. ŠPORTSKO NATJECANJE ZUHBL PTSP-a RH ˝OPUZEN 2009.˝

picture-25Ovogodišnje športske igre ZUHBL PTSP-a RH-a održane su 10. listopada 2009.godine u Opuzenu u suradnji s UHBL PTSP-a Dubrovačko-neretvanske županije. Na samom početku otvaranja 6. Športskih igara branitelja liječenih od PTSP u RH održana je Sveta Misa u crkvi Sv. Stipana u Opuzenu za sve branitelje hrvatske pod vodstvom don. Stipe Jerkovića , a nakon toga je na trgu kralja Tomislava održano postrojavanje branitelja, sudionika športskih igara, pod muzikom Gradske glazbe Opuzen i u pratnji mladih mažoretkinja iz Komina u svečanom mimohodu je bilo 11 udruga iz cijele Hrvatske. Nakon postrojavanja sudionicima su se obratili: -Predsjednik zajednice Marijan Vuk, gradonačelnik grada Opuzena Ivo Mihaljević, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, te ravnatelj Uprave za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji mr. sc. Zoran Komar. Završetkom svečanog programa branitelji su se uputili na borilišta po disciplinama koje su se odvijale u gradskoj Športskoj dvorani (stolni tenis i pikado), u Osnovnoj školi (šah) i na igralište u Podvornici (zračna puška). Nakon održanog natjecanje sumirani su rezultati, proglašene najbolje ekipe i pojedinci. -Foto-
Za postignute rezultate podijeljene su prigodne nagrade. Prema ostvarenim rezultatima rang ekipa po disciplinama je:

Streljaštvo:
UHBL PTSP Zagrebačka županija,
UHBL PTSP Virovitičko-podravska županija,
UHBL PTSP Koprivničko-križevačka županija ˝Sv. Marko Križevčanin˝
Najbolji pojedinac Marinko Tolić iz UHBL PTSP Virovitičko-podravska županija

Stolni tenis:
UHBL PTSP Koprivničko-križevačka županija,
UHBL PTSP Zagrebačka županija,
UHBL PTSP Grad Zagreb,

Šah:
UHBL PTSP Dubrovačko-nerevanska županija,
UHBL PTSP Koprivničko-križevačka županija,
UHBL PTSP Krapinsko-zagorska županija,
Najbolji pojedinac Augustin Brnas iz UHBL PTSP Dubrovačko-nerevanske županije.

Elektronski pikado:
UHBL PTSP Grad Zagreb,
UHBL PTSP Zagrebačka županija,
UHBL PTSP Virovitičko-podravska županija
Najbolji pojedinac Ivica Jelinić iz UHBL PTSP Grada Zagreba.

Sveukupni plasman:
UHBL PTSP Koprivničko-križevačka županija
UHBL PTSP Zagrebačka županija,
UHBL PTSP Dubrovačko-neretvanska županija

VODSTVO ZUHBL PTSP RH U POSJETU MINISTARSTVU OBITELJI, BRANITELJA I MEĐUGENRACIJSKE SOLIDARNOSTI

sastanak-min1Kroz svoje redovne aktivnosti vodstvo ZUHBL PTSP RH s predsjednicima Županijskih udrugama PTSP-a, 21.09.2009. posjetilo Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Svoj posjet započeli su sa sastankom s ministrom Gospodinom Tomislavom Ivićom, gdje su mu u prvom redu čestitali na novoj dužnosti, a u nastavku su ga kratko upoznali s djelovanjem udruga PTSP po županijama i djelovanjem ZUHBL PTSP RH na provedbi planiranih programa Zajednice u ovoj godini.
Ministar Ivić je u svom izlaganju naglasio iznimno dobru suradnju proteklih godina između Ministarstva na čijem je on čelu i ZUHBL PTSP RH. Zahvalio se na potpori i pomoći koju pruža vodstvo Zajednice s sveukupnim članovima Ministarstvu na rješavanju problema od zajedničkog interesa. Gospodin Ivić je također upoznao s mjerama štednje koje poduzima njegovo Ministarstvo. Vodstvo ZUHBL PTSP RH je ovaj sastanka iskoristilo za osobno uručivanje poziva na svečanom otvaranju 6. Športskih susreta branitelja liječenih od PTSP u RH koje se održava ove godine početkom listopada u Metkoviću.

AKTIVNOSTI SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE

Darivanje krvi.PTSP.SINJ.5.9.2009UHBL PTSP Splitsko-dalmatinske županije je u sklopu svog djelovanja 05.09.2009. godine organizirala dobrovoljno davanje krivi za potreba splitske bolnice. Davanje je organizirano na poligonu ˝Patriot˝ u Dabru. Pozivu za davanje krvi pored članstva javili su se i ostali stanovnici tog dijela. Odaziv davatelja je bio na zavidnom nivou.

AIR SOFT IGRE

picture-71Zajednica udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a ove godine je prvi put organizirala rekreativni susret svojih članova kroz ˝Air soft igre˝ na uređenom poligonu za takvu vrstu aktivnosti u Dabru, općina Hvace. Osnova ˝Air softa˝ je na vjernom oponašanju vojničke tehnike i taktike postupanja u bojnim djelovanjima pri izvršavanju osnovnih vojničkih zadaća. Na konkretnom terenu iznimno zahtjevnom uz postavljene inženjerijske objekte, sudionici su se bavili osvajanjem protivničkih položaja, mostova i utvrđenih zgrada. Na prvi pogled lake zadaće, uz poštivanje vojničkih pravila i pristupa vrućim srcem za potpuno i brzo izvršenje zadaće, pokazalo se kako ipak nedostaje tjelesnih priprema i vrlo lako se ˝gubilo˝ živote. Zajednica je u ovogodišnji susret uključila šezdeset svojih članova iz cijele Hrvatske. Organizacija i provedba je bila uz suradnju s UHBL PTSP Splitsko-dalmatinske županije iz Sinja.Nakon završetka Domovinskog rata kroz ovakav oblik rekreacije sudionici su ponovo bili u situaciji podsjećanja i primjenjivanja svojih vještina koje su naučili u ratu. Oduševljenju nije bilo kraja kao i pozitivnom raspoloženju radi ponovnog prikazivanja vojnih sposobnosti i same činjenice kako u PTSP-u i dalje živi borbeni duh. Kroz ovakvu rekreativnu aktivnost ponovo su našli sebe i to je dio pozitivnog rezultata koji je polučen kroz ˝Air soft˝. -Foto-

Križ sportske igre

picture-1Kroz provođenje sportsko-rekreativnih sadržaja u Općini Križ 06.06.2009. je održano sportsko druženje članova Klubova UHBL PTSP ZŽ (7 Klubova, iz svakog kluba po 4 člana) U sklopu ovog druženje održano je i natjecanje u šahu i stolnom tenisu. Pobjednici će ići na natecanje na republičke športske igre ZUHBL PTSP RH i Koordinaciju udruga proisteklih iz Domovinskog rata Zagrebačke županije. Nakon natjecanja je uslijedio prigodni domjenak te ugodno druženje članova. Sudionici su izrazili posebnu zahvalnost Klubu Općine Križ na čelu sa predsjednikom gosp. Marijanom Peharcem na uspješnoj organizaciji i provedbi susreta. -Foto-

Radna izložba

picture-15Jedna od mnogobrojnih aktivnosti UHBL PTSP ZŽ je i provedba Radno-okupacione terapija. Radionica provodi se od početka ove godine, a u Sv. Nedjelji je 06.06.2009. održana i prva izložba radova naših članova proizašlih iz radionice. Izloženi radovi su u keramici, glini te u graviranju staklu, tiffany i vitraj tehnika. Ova radna terapija obuhvaća sve zainteresirane članove UHBL PTSP ZŽ, a nositelj ovog programa je naš Klub PTSP-a Sv. Nedjelja. Članovi UHBL PTSP ZŽ posebno zahvaljuju svim ljudima dobre volje, svim donatorima, a posebno gradonačelniku grada Sv. Nedjelja gosp. Dragi Prahinu na razumijevanju i svakojakoj pomoći u djelovanju Udruge i Kluba. Ovim putem Udruga poziva svoje članove kao i članove njihovih obitelji da se u što većem broju uključe u rad Udruge i provedbu ovog programa. -Foto-

Bleiburg

picture-12Kao i ranijih godina članovi ZUHBL PTSP RH su i ove odali dužnu počast hrvatskim vojnicima i civilima stradalim na Bleiburgu i Križnom putu. Pored sudjelovanja na Svetoj misi, predstavnici Zajednice su položili cvijeće i zapalili svijeće kod spomenika stradalima domoljubima. Za razliku od prijašnjih godina ova je obilježena značajnijim brojem posjetitelja našeg članstva na ovom tužnom mjestu za Hrvate. -Foto-