Terapijsko jahanje

U organizaciji ZUHBL PTSP RH i UHBL PTSP Splitsko-dalmatinske županije u sklopu aktivnosti Provođenje grupnih terapija za oboljele od PTSP-a financirane od strane Ministarstva hrvatskih branitelja održana je aktivnost terapijskog jahanja za pripadnike braniteljsko-stradalničke populacije i članove njihovih obitelji. Cilj ove aktivnosti bilo je postizanje pozitivnog psihološkog učinka boravkom u prirodi, izgradnja samopouzdanja stjecanjem i usavršavanjem novih vještina te poticanje razvoja pozitivnih emocija prilikom povezivanja i rada s konjima. 

[sg_popup id=1596]

Koordinacijski sastanak Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Centara znanja

Od 15 do 17. lipnja 2020. godine u Šibeniku održan je koordinacijski sastanak udruga uključenih u Razvojnu suradnju u području Centara znanja za društveni razvoj među kojima je i ZUHBL PTSP RH kao članica 9. centra znanja. Na sastanku su uz predstavnike udruga i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva prisustvovali i gospodin mr.sc. Marko Pavić ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, gospođa Helena Beus ravnateljica Vladinog ureda za udruge te gospodin Danko Relić predsjednik Savjeta za razvoj civilnoga društva. Na sastanku je veliki naglasak bio na izazovima koji su pred udrugama kao posljedica pandemije COVID-19, ali i potresa koji je pogodio Zagreb i Krapinsko-zagorsku županiju u ožujku 2020. Prepoznata je potreba za osnaživanjem udruga kako bi se stvorila otpornost na nove krize i izazove.

Obavijest

Dragi članovi i hrvatski branitelji, s obzirom na novonastalu situaciju želimo uputiti poruku podrške i ohrabrenja svima koji su ovih dana izloženi potpuno novom načinu života, restrikcijama i ograničenjima koja su tu zbog svih nas, ali i onima koji su uz tu nesvakidašnju okolnost doživjeli još jedan udar u obliku potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu. I ovo ćemo prevladati kao što smo prevladali i gore stvari u povijesti, ponovno složni i spremni žrtvovati se za boljitak svih, posebno najugroženijih. Srećom ove nove okolnosti ne traže od nas da posegnemo za oružjem, nego samo da ostanemo doma, pazimo na sebe i svoje najbliže. Pozivamo stoga sve da prate upute koje izdaju stručnjaci i liječnici. Posebno pozivamo sve one koji pate od kroničnih oboljenja da se čuvaju i da pokušaju ne izlaziti van ukoliko isto nije potpuno neophodno i neodgodivo. S obzirom da puno hrvatskih branitelja nažalost pripada najrizičnijoj skupini koja može imati i najteže komplikacije u slučaju zaraze s COVID-19 molimo da se posebno čuvaju i brinu za svoje zdravlje. Kao što su branitelji bili prvi na crti obrane za vrijeme Domovinskog rata tako je sada tu tešku i odgovornu zadaću preuzelo medicinsko osoblje koje neumorno radi i žrtvuje svoje zdravlje za sve nas. Olakšajmo im i pomozimo im tako što ćemo se pridržavati uputa, ne izlaziti, držati distancu, često prati ruke i na taj način čuvati sebe i druge oko nas. S obzirom da znamo kako ovakav život u izolaciji može biti posebno težak onima koji već boluju od psihičkih oboljenja i bore se s posttraumatskim stresnim poremećajem smatramo važnim napomenuti da je rad regionalnih centara za psihotraumu i Nacionalnog centra za psihotraumu prilagođen situaciji te da je njihova podrška i dalje dostupna. Prenosimo zato obavijest Ministarstva hrvatskih branitelja vezano uz njihov rad: 

  • Regionalni centar za psihotraumu u Rijeci pri Kliničkom bolničkom centru Rijeka (nadležan za Primorsko-goransku, Istarsku i Ličko-senjsku županiju) dostupan je na telefon 051/ 658-339.
  • Regionalni centar za psihotraumu u Osijeku (nadležan za Osječko-baranjsku, Vukovarsko-srijemsku, Brodsko-posavsku i Požeško-slavonsku županiju) dostupan je na telefone 031/ 091/45 00 795 (psihijatrijska služba dostupna 0-24) i 097/649 65 88 (psihološka služba dostupna od ponedjeljka do petka od 7.30 do 15.30)
  • Regionalni centar za psihotraumu u Splitu (nadležan za Splitsko-dalmatinsku, Dubrovačko-neretvansku, Zadarsku i Šibensko-kninsku županiju) dostupan je putem telefonskih dežurstava liječnika, do 1.4.2020. na telefone  021/556-145, 021/556-791 i 021/556-676, a od 1.4.2020. i narednih 15 dana na telefone 021/556-791 i 021/556-144.
  • Nacionalni centar za psihotraumu u Zagrebu (nadležan za Grad Zagreb i Zagrebačku,  Sisačko-moslavačku,  Karlovačku, Krapinsko-zagorsku,  Međimursku, Bjelovarsko-bilogorsku, Virovitičko-podravsku Varaždinsku i Koprivničko-križevačku županiju)  dostupan je na telefone 01/2376-464 i  01/2376-335, a Centar za krizna stanja i prevenciju suicida na telefon 01/2376 470 (0-24).

Cijelu obavijest Ministarstva hrvatskih branitelja pročitajte ovdje (https://branitelji.gov.hr/vijesti/obavijest-hrvatskim-braniteljima-oboljelim-od-ptsp-a-i-drugih-psihickih-poremecaja-o-privremenoj-organizaciji-rada-regionalnih-i-nacionalnog-centra-za-psihotraumu/3638). Molimo sve kojima je pomoć potrebna da se ne ustručavaju kontaktirati navedene službe. I za kraj informacije vezane uz rad udruge. Prema uputama Kriznog stožera Civilne zaštite poduzeli smo mjere kako bi izbjegli bliski kontakt osoba te onemogućili eventualni prijenos zaraze na okupljanjima i druženjima. Sve aktivnosti su stoga odgođene i provodit će se naknadno, sukladno razvoju situacije. Također, s obzirom da u uredu udruge nismo u mogućnosti osigurati dovoljan razmak u slučaju dolazaka više osoba donijeli smo odluku o privremenom zatvaranju ureda za članove i posjetitelje te u slučaju da trebate stupiti u kontakt s nama molimo da se javite na mail adresu: zuhblptsprh@gmail.com, ili na broj mobitela 099 3278 974. Pobrinimo se svi skupa da ova situacija traje što kraće.
Ostanite doma, čuvajte sebe i svoje najmilije,
ZUHBL PTSP RH.