Digitalni alati u svakodnevnoj komunikaciji

U sklopu suradnje među udrugama članicama Centara znanja 6. listopada 2023. godine predstavnik GONG-a g. Matej Mikašinović-Komšo proveo je radionicu „Digitalni alati u svakodnevnoj komunikaciji“ te upoznao naše članove sa prednošću korištenja Google digitalnih alata te ih pobliže upoznao sa dva Gongova digitalna alata Parlametar – alat koji pomoću analize glasovanja i transkripata zastupničkih nastupa olakšava praćenje rada Hrvatskog sabora. Imamopravoznati – platforma koja nam na jednostavan način omogućava postavljanje pitanja i traženje odgovora od Vlade i javnog sektora.

Komemoracija 80. godišnjice poginulih hrvatskih i bošnjačkih vojnika u Villefranche de Rouergue

Na poziv Veleposlanstva RH u Francuskoj te gradonačelnika Villefranche de Rouergua g. Jeana-Sebastiena Orcibala predsjednik Zajednice sudjelovao je na svečanoj komemoraciji poginulim hrvatima i bošnjacima prilikom dizanja pobune protiv nacističkih časnika koja je upriličena 17. rujna 2023. godine. Ove je godine obilježena 80. obljetnica ovog događaja koji se vodi kao prva zabilježena pobuna neke postrojbe u sastavu Waffen-SS-a. 
Nakon centralnog obilježavanja delegacija je nazočila i postavi izložbe i predavanju gdje su po prvi puta izrečena saznanja i povijesne činjenice od strane ratnih veterana iz Villefranche de Rouergua. Po završetku komemoracije sudionici su se zaputili u Lourdes gdje su nazočili križnom putu te svetoj misi.

SUSTAVNA PODRŠKA NACIONALNE ZAKLADE ZA RAZVOJ CIVILNOGA DRUŠTVA

Predstavnica Zajednice sudjelovala je 26. lipnja 2023. godine na sastanku u organizaciji Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva na kojem su predstavljeni detalji vezani za novoustrojeni oblik sustavne podrške Nacionalne zaklade. Na sastanku su se okupljenima obratile Helena Beus ispred vladinog Ureda za udruge te Cvjetana Plavša-Matić i Luka Bogdan kao predstavnici Nacionalne zaklade.
Sustavna podrška podijeljena je na četiri razine:
– Temeljna sustavna podrška – udruge iz Domovinskog rata i udruge osoba s invaliditetom nakon trogodišnjeg ciklusa institucionalne podrške Nacionalne zaklade
– Nacionalna sustavna podrška – savezi i zajednice udruga iz Domovinskog rata i udruga osoba s invaliditetom (dosadašnje članice 8. i 9. centra znanja
– Temeljna sustavna podrška
– Sustavna podrška u području izobrazbe

Radionica – Osobitosti i prednosti osnivanja Društvenog poduzeća, zadružnih i socijalnih zadruga

Većina neprofitnih organizacija u Hrvatskoj i svijetu financira svoje aktivnosti zahvaljujući podršci javnih davatelja sredstava ili privatnim donacijama. U svrhu upoznavanja naših članova te cjelokupne javnosti koja je zainteresirana za ovaj sektor održan je ciklus od dvije radionice na temu društvenoga poduzetništva i zadružnog djelovanja. Na prvoj radionici održanoj 25. svibnja 2023. godine naglasak je stavljen na:
– pojam društvenog poduzetništva, ciljevi osnivanja istoga kao i glavna načela kojima se vode društvena poduzeća poput društvene, okolišne i ekonomske održivosti
– socijalne i zadruge lokalnih zajednica koje najčešće okupljaju osobe sa jednakim ciljevima koje su prepoznale potrebe društva te pokušavaju na te potrebe odgovoriti primjerenim aktivnostima te proizvodnjom kako bi se bolje i kvalitetnije iskoristili lokalni resursi
– predstavljen je i specifični način upravljanja zadrugom i donošenja odluka
– poslovno planiranje, posebnosti računovodstva kod ovih tipova poduzeća te specifičnosti marketinga
Održavanje druge radionice planirano je za sredinu listopada, a obuhvaćat će slijedeće teme:
– razne oblike financiranja poduzetničkih programa poput EU projekata, kredita
– važnosti poslovnog komuniciranja
– ključne potrebne komunikacijske vještine
– važnost poslovnog pregovaranja te procesima pregovaranja
Obzirom na aktualnost teme planirano je održavanje još jedne radionice ove tematike do kraja kalendarske godine. 

Obilježavanje obljetnice VRO Bljesak

Predstavnik ZUHBL PTSP RH g. Dražen Vrbanić sudjelovao je na svečanom obilježavanju 28. Obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak koja je održana u Okučanima 01. svibnja 2023. godine. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja „Kristalne kocke vedrine“ odana je počast svim poginulim u VRO Bljesak. Misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje i civile Domovinskog rata predvođena biskupom Požeške nadbiskupije mons. Antunom Škovrčevićem održana je u Crkvi sv. Vida.
Po završetku mise organiziran je obilazak taktičko-tehničkog zbora te je organiziran i vojni ručak za prisutne građane.

Županijske sportske igre u Gornjem Kuršancu

Povodom obljetnice VRO „Bljesak 95“ 28.04.2023. godine održane su županijske sportske igre u organizaciji naše članice UHBDRL-PTSP Međimurske županije. Bilo je ukupno 74 natjecatelja koji bili su se natjecali u streljaštvu, elektronskom pikadu, visećoj kuglani, šahu te ribolovu na plovak.
Poredak po disciplinama je bio slijedeći:
Streljaštvo: 1. Zvonimir Špiranec; 2. Josip Ružić; 3. Marijan Palatinuš;
Elektronski pikado: 1. Božidar Balog; 2. Siniša Antolašić; 3. Zvonimir Špiranec;
Viseća kuglana: 1. Nenad Miholček; 2. Siniša Antolašić; 3. Stjepan Marciuš;
Šah: 1. Stjepan Marciuš; 2. Ivan Šnajcer; 3. Dragutin Taradi;
Ribolov plovkom: 1. Damir Gavez; 2. Srećko Majhen; 3. Žarko Topolovec;
Po završetku natjecanja pobjednicima je medalje uručio predsjednik ZUHBL PTSP RH g. Tihomir Trešćec te je nastavljeno prigodno druženje.

XVIII Gastronomsko sportsko takmičenje u kuhanju fiša i lovu ribe na plovak

U Križevcima je povodom Dana grada Križevaca 23.04.2023. u centru grada ponovno održano tradicionalno natjecanje u kuhanju fiša u suorganizaciji UHBL PTSP Koprivničko-križevačke županije „Sv. Marko Križevčanin“ i ZUHBL PTSP RH na kojem je sudjelovalo 13 udruga članica iz cijele Hrvatske. Prije samog početka natjecanja položen je vijenac te su zapaljene svijeće kod spomenika „Ponos branitelja u znaku križa“. Prema odluci kušača najboljim fišom je ocijenjen onaj ekipe iz Dubrovačko-neretvanske županije, druga je bila ekipa Karlovačke županije, a prošlogodišnji pobjednici iz Vukovarsko-srijemske županije ove su godine zauzeli treće mjesto. Kako je to već uobičajeno preostali skuhani fiš podijeljen je prisutnim građanima.  Nakon natjecanja u kuhanju fiša održano je i natjecanje u lovu ribe na plovak na jezeru „Bajer“. Ove godine pojedinačno najuspješniji ribič bio je Žarko Topolovec iz Međimurske županije, drugo mjesto osvojio je Marijan Čerjavić također iz Međimurske županije, a treće Mladen Vrban iz UHBDDR – Petranec iz Koprivničko-križevačke županije. Tijekom natjecanju u ribolovu domaćini su pripremili roštilj za sve natjecatelje i goste, a na kraju samog događaja uputili zahvalu Gradu Križevcima te svima koji su pomogli u uspješnoj organizaciji ovoga događaja.
Čestitamo svim sudionicima na sudjelovanju, a osobito pobjednicima.
Tijekom trajanja natjecanja održana je Izvještajna skupština ZUHBL PTSP RH u prostorima braniteljskih udruga Grada Križevaca.

Kongres Svjetske veteranske federacije 2023

Predsjednik Zajednice g. Tihomir Trešćec sudjelovao je na Kongresu Svjetske veteranske federacije koji je ove godine održan u Beogradu od 06. do 10. ožujka 2023. godine. Ove godine je isticao mandat dosadašnjem predsjedniku SVF g. Dan-Viggu Bergtun te je za novog predsjednika izabran g. El Mostafa El Ktiri iz Maroka. Izabran je i novi predsjednik Odbora za europska pitanja pri SVF g. Hugh Milroy
Na sjednicama je izglasano sedam rezolucija:
– Korupcija kao prijetnja stabilnosti i sigurnosti nacija
– Zaštita okoliša kao nužan pristup u procesu održivog razvoja
– Očuvanje i zaštita povijesne baštine
– Poštivanje nacionalnih suvereniteta i nemiješanje u unutarnje stanje država
– Nepodržavanje sukoba temeljenima na religijskim ili drugim uvjerenjima
– Tolerancija i uvažavanje različitosti u svijetu
– Očuvanje i promicanje nematerijalne kulturne baštine
Po dolasku u Beograd održan je i sastanak sa veleposlanikom RH u Republici Srbiji g. Hidjaetom Biščević kojem je predstavljen rad i dugogodišnje djelovanje Zajednice.

Air-soft susret – VRO Oluja

Dana 10. kolovoza 2022. godine dan nakon svečane proslave 27. obljetnice VRO Oluja, organiziran je air soft susret za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji iz Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije. Sudionici su se okupili na poligonu u 14:00 sati nakon čega se podijelila i zadužila oprema, rasporedile ekipe s dovoljnim brojem igrača iz udruge organizatora i partnerske udruge te i drugih udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Potom su izvršena probna gađanja i dogovorena pravila. Air-soft susret trajao je 4 sata nakon čega su se sudionici zajedno slikali sa zastavama svojih udruga i gardijskih brigada. Poslije uspješno završenog air-soft susreta sudionici su se družili uz večeru i razgovor. Rekreativna aktivnost i razmjena iskustava te prisjećanje uspomena iz Domovinskog rata hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji izazvalo je radost i zadovoljstvo za ovu veliku i važnu obljetnicu iz Domovinskog rata.

Psihosocijalna radionica i predstavljanje smjernica – Tematske mreže

U sklopu projekta „Analiza društvenih faktora koji utječu na kvalitetu života braniteljske populacije – smjernice za budućnost“ 19. ožujka 2022. s početkom u 11:00 sati u Domu kulture Sračinec, Varaždinska 273 održano je predstavljanje prijedloga smjernica na temu „Zdravstvena skrb hrvatskih branitelja“ koje su temeljene na rezultatima istraživanja i iskustvima s terena kao i druga po redu psihosocijalna radionica na temu povezanost fizičkog zdravlja s aspektom duhovnosti. Smjernice je nazočnima predstavio savjetnik tematske mreže za zdravstvo, mag.med.techn, Stanko Šincek, obrađena su pitanja preventivnih mjera, liječenja, palijativne medicine i rehabilitacije ciljane skupine (branitelji). Rezultati ukazuju na važnost održavanja i unapređenja mentalnog zdravlja i psiholoških čimbenika, u svrhu poboljšanja opće kvalitete života pojedinaca te u konačnici stvaranje sretnijeg i funkcionalnijeg društva u cjelini. Nakon predstavljanja smjernica održana je druga po redu psihosocijalna radionica kojoj se pridružio vlč. Ivica Cujzek koji je na blagdan sv. Josipa sudionicima radionice održao predavanje o povezanosti duhovnog mira i fizičkog zdravlje te na koje načine postići i održati mir, radost te kako doprinijeti izgradnji suvremenog društva. Nositelj projekta je Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, a na njemu uz Zajednicu udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Republike Hrvatske kao partnera na projektu, sudjeluje još 15 organizacija civilnog društva i visokoobrazovnih i znanstvenih institucija s ciljem razvijanja dijaloga i jačanja suradnje između braniteljskih udruga, ostalih organizacija civilnog društva, jedinica lokalne i regionalne samouprave, socijalnih partnera i znanstvenih institucija sa svrhom izrade smjernica za poboljšanje kvalitete života hrvatskih branitelja.