Seminar u Topuskom

U vremenu od 05. do 07. prosinca 2014. godine u Topuskom  u hotelu ‘’Top Terme’’, u cilju realizacije dijela programa ‘’Psihološka i duhovna potpora braniteljima liječenim od PTSP-a’’ Zajednica je za svoje udruge članice organizirala seminare za vodstva članica udruga. Seminari su bili održani s temama: ‘’Zakoni o udrugama, tumačenje novih odredbi’’ te ‘’Knjigovodstvo u neprofitnim organizacijama’’ koja su značajna za vodstva udruga članica kako bi što bolje mogli voditi udruge sukladno zakonskim odredbama. Na seminarima je sudjelovalo oko pedeset sudionika, te su se odazvale sve županijske udruge i gosti predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata.
Na ovogodišnjem  okupljanju predsjedništava Zajednice, u članstvo Zajednice primljene su dvije nove županijske udruge: UHBL PTSP Sisačko-moslavačke županije i UHBL PTSP Karlovačke županije.
Prijemom novih članica u Zajednicu, naša organizacija je ojačana kvalitetom i kvantitetom.

[Best_Wordpress_Gallery id=”1″ gal_title=”Seminar Topusko”]

11. Športsko natjecanje hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a RH

Print by . 11. Športsko natjecanje hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a na razini RH ove se godine održalo 29. rujna 2014. godine u Selcu. Na ovogodišnjim susretima sudjelovalo je devet županijskih udruga PTSP-a i Grad Zagreb, na kojima se okupilo više od 160 hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a. Svoje ekipe na ovogodišnjem susretima delegirale su udruge iz Zagrebačke županije, Grada Zagreba, Varaždinske županije, Koprivničko-križevačke županije, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Dubrovnika, Bjelovarsko-bilogorske županije, Virovitičko-podravske županije, Krapinsko-zagorske te Sisačko-moslavačke županije kao gosti. Natjecanje je započelo svečanim otvaranjem u hotelu ˝Selce˝ u Selcu uz nazočnost predstavnice Ministarstva branitelja gđice. Line Lene Soukup, predsjednika županijske Skupštine primorsko- goranske županije gospodina Erika Fabijanića, predsjednika Unije veterana BIH gospodina Nursada Eminovića. Ovogodišnje natjecanje je održano u četiri športske discipline: šah, pikado, stolni tenis i streljaštvo. -Foto-
Osvojena mjesta na natjecanju su :
picture-11 by . Stolni tenis:
UHBL PTSP Zagrebačke županije
UHBL PTSP Koprivničko- križevačke županije ”SMK” ,
UHBL PTSP Vukovarsko- srijemske županije,
Pikado:
UHBL PTSP Zagrebačke županije,
UHBL PTSP Koprivničko-križevačke županije ”SMK”,
UHBL PTSP Bjelovarsko- bilogorske županije.
picture-24 by . Streljaštvo:
UHBL PTSP Koprivničko- križevačke županije ”SMK”,
UHBL PTSP Zagrebačke županije,
UHBL PTSP Vukovarsko- srijemske županije,
Šah:
UHBL PTSP Krapinsko- zagorske županije ,
UHBL PTSP grada Zagreba,
UHBL PTSP Koprivničko- križevačke županije ”SMK”.

 

Poštovani gospodine Ministre

74645a95a6f5bb78f1f85a7a4ecea77f by . U svrhu jasnije artikulacije razloga prosvjedu ispred Ministarstva branitelja koji je započeo 20. listopada 2014. godine te zahtjeva hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, upućujemo Vam ovo otvoreno pismo.
Zajednica udruga hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja RH jedna je od prvih udruga iz Domovinskog rata koja je ministru Matiću, ali i Hrvatskom Saboru, Vladi Republike Hrvatske, predsjedniku Republike Hrvatske, Klubovima zastupnika i Odboru za veterane 3. listopada 2014. godine uputila otvoreno pismo u kojem je upozorila na neprimjeren istup pomoćnika ministra branitelja Bojana Glavaševića na okruglom stolu Europskog doma Vukovar i Documente – Centra za suočavanje s prošlošću u Vukovaru od 26. rujna 2014. godine.
Drugo otvoreno pismo u kojem je isti slučaj detaljnije analiziran s nepobitnom argumentacijom o sramotnom nastupu Bojana Glavaševića upućeno je 8. listopada 2014. godine, uz potporu velike većine istaknutih udruga iz Domovinskog rata. U njemu su udruge upozorile na bunt koji izjava izaziva u braniteljima, izričito tražile Ministra da se ogradi od stavova svog pomoćnika te zahtijevale službeni odgovor. Navedeno pismo bilo je i objavljeno u medijima, a navedena izjava B. Glavaševića puštena u Dnevniku Hrvatske televizije…..cijelo treće otvoreno pismo pročitajte –OVDJE

842970304a570b9e8df181a7256ceebc by . Slijedom otvorenog pisma koji smo Vam uputili 03. listopada 2014. godine, a na koji nismo zaprimili nikakav odgovor kao ni drugu službenu reakciju nadležnih državnih institucija, želimo Vas detaljnije upoznati s našim stavom vezanim uz traženje smjene Vašeg pomoćnika gospodina Bojana Glavaševića zbog njegovog istupa na okruglom stolu Europskog doma Vukovar i Documente – Centra za suočavanje s prošlošću u Vukovaru od 26. rujna 2014. godine.
U Vašoj kratkoj izjavi u središnjem Dnevniku Hrvatske radiotelevizije negirate da je gospodin Glavašević iznio tvrdnje za koje ga se proziva te da je on samo govorio o civilnim žrtvama koje nemaju nacionalnost. Zar zaista mislite da bi se udruge iz Domovinskog rata na ovaj način podigle u zaštiti prava branitelja i stradalnika Domovinskog rata, da je to zaista izjava gospodina Glavaševića? Od cjelokupne situacije pokušavate prikazati da su udruge manipulirane opozicijskim političkim stavovima, a ne želite priznati da su se u konkretnoj situaciji i članovi stranke na vlasti zgražale na istu izjavu. Iskreno, Vaša spomenuta izjava, kao i nastup u posljednjoj emisiji Veterani mira, u kojoj naglašavate da hrvatski branitelji, odnosno udruge iz Domovinskog rata uvijek imaju osjećaj da ih „netko napada, progoni“ zaista su uvredljive i ne pogađaju pravo stanje stvari.
Ističemo da ova intervencija vezana uz istup gospodina Glavaševića nije instruirana od nijedne političke stranke te da nije izraz psihotičnog ponašanja udruga iz Domovinskog rata, već vrlo ozbiljno nastojanje da se zaštite vrijednosti Domovinskog rata.nastavljaju-prosvjed-branitelji-vec-cetvrtu-noc-spavali-na-ulici-504x335-20141042-20141020233843-80cfa82a4eb299ca13acfeeb763cc939 by .
Kako je očito da niste poslušali sramotnu izjavu Vašeg pomoćnika, prenosimo njezine dijelove, kako bi Vam jasnije obrazložili svoje stavove:
„Kako to da hrvatski branitelji, civilne žrtve rata sa hrvatske strane (rukama pokazuje navodne znakove) boluju od čitavog niza malignih oboljenja, boluju od PTSP-a, a to je populacija koja je dobila rat, koja je pobijedila u ratu i koja putem Zakona o pravima branitelja ostvaruje mnoga prava, uključujući i mirovine naravno govorimo o dijelu branitelja koji su hrvatski ratni vojni invalidi. Kako to da populacija koja po svemu, ujedno ostvaruje preko Zakona o pravima branitelja mnoga prava vezana za rad, da ta populacija boluje od PTSP-a. S druge strane, imamo korpus populacije koja je bila na strani Krajine, koja je izgubila rat,  nema prava i nemaju PTSP. Barem kol’ko mi znamo. Čovjek bi očekivao da, možda smo u krivu, dakle možda te ljude nemamo negdje, nisu nam, nismo vidjelu tu populaciju, ali postojali bi onda i neki drugi indikatori, dakle koji ukazuju na postojanje PTSP-a u toj populaciji. U svakom slučaju, pitanje još uvijek nema odgovor, ali ono je vrlo važno i treba na njega odgovoriti, zar ne?“ ….. cijelo pismo pročitajte –OVDJE

OBILJEŽAVANJE STRADANJA HRVATA U II.SVJETSKOM RATU

picture-15 by . U rujnu mjesecu kroz provedbu projekta programa ”Međunarodna suradnja”, predstavnici  Zajednice su i ove godine odali počast ubijenim Hrvatima u Francuskoj, na  obilježavanju 71. godišnjice stradanja Hrvata u Ville Franche de Rouergue tijekom pobune protiv fašizma  1943. godine. Za obilježavanje naši predstavnici i predstavnici našeg Veleposlanstva predvođeni ministrom branitelja g. Predragom Matićem su se okupili  kod spomenika koji su podigle francuske vlasti u sjećanje na poginule od strane fašističkog okupatora. Nakon polaganja vijenaca u sastavu hrvatske delegacije, naši predstavnici sudjelovali su na zajedničkom susretu u Prefekturi, sa predstavnicima vlasti grada i pokrajine. Pored predstavnika Veleposlanstava RH u Francuskoj, počast su odali i predstavnici grada te administrativnog područja u tom dijelu Francuske. -Foto-

IN MEMORIAM

11243637-0FrZw by . S dubokom žalošću obavještavamo odlazak predsjednika Svjetske veteranske federacije (WVF), Datuk Abdul Hamid Ibrahima, koji je preminuo 5. listopada 2014. godine nakon borbe protiv raka koja mu je nedavno dijagnosticirana, u srpnju 2014. godine. Njegov odlazak je veliki gubitak za Međunarodne zajednice veterana. Gospodin Ibrahim je aktivno sudjelovao u radu Svjetske veteranske federacije od 1982. godine, te je imao nekoliko važnih pozicija u organizaciji. Godine 1988. je izabran za potpredsjednika, te je na toj dužnosti bio sve do izbora za glavnog državnog rizničara 1997. godine, te do 2000. godine kada je postao predsjednik sve do danas.
Zastava-crna by . Tijekom svojih četrnaest godina kao predsjednik, gosp. Ibrahim je posjetio  mnoge članice udruge i njihove vlade, pa tako i Hrvatsku u nekoliko navrata. ZUHBL PTSP je uspješno surađivala s gospodinom Ibrahimom, te smo imali priliku sudjelovati u radu Generalne Skupštine Svjetske veteranske federacije nekoliko puta.  ZUHBL PTSP RH je postala redovna članica WVF 2005. godine i jedina je udruga na svjetskoj razini koja kao redovna članica okuplja i skrbi o ratnim veteranima liječenim od PTSP-a. Zajednica je do sada aktivno sudjelovala u radu WVF kroz podnošenje referata i izvješća o svom djelovanju u zemlji i inozemstvu.  Gosp. Ibrahim  je posjećivao članice uvijek s ciljem prenošenja poruke i uvjerenja da postoji poboljšanje situacije za veterane, snažno vjerujući da, čak i u najrazvijenijim zemljama, Vlada može i treba učiniti više za svoje veterane. Bio je predsjednik malezijskih Oružanih snaga branitelja vijeća i član Vijeća Vlade umirovljenika Udruge Malezije.

Otvoreno pismo Ministru hrvatskih branitelja

logo-zuhblptspPoštovani  gospodine  Ministre,
Zajednica udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Republike Hrvatske traži od Vas smjenu Vašeg pomoćnika gospodina Bojana Glavaševića koji je svojim neprimjernim istupom uvrijedio hrvatske branitelje uspoređujući ih sa srpskim pobunjenicima.
Istup gospodina Glavaševića na tribini u Vukovaru uspoređujući naše branitelje i srpske pobunjenike jedna je od najvećih dosadašnjih uvreda dotičnog gospodina, koji je i ovaj put pokazao kako mu ni najmanje nije stalo do digniteta Domovinskog rata i njegovih stradalnika i kao takva ne može zastupati i rješavati interese hrvatskih branitelja.
Naši branitelji se pitaju s kakvim referencama je g. Bojan postavljen na takvo odgovorno mjesto, osim što je dijete poginulog branitelja, u Hrvatskoj ima puno djece poginulih hrvatskih branitelja koja su daleko više obrazovana i sposobnija nego Vaš pomoćnik, a nisu postali pomoćnici Ministra.  S pravom se pitamo gdje se g. Glavašević prije postavljanja na to radno mjesto istakao u radu sa braniteljskom populacijom kako bi zaslužio tako odgovorno mjesto i razumio naše probleme.
Gospodin Glavašević je u svom izlaganju pokazao veliko neznanje o bolestima uzrokovanim sudjelovanjem u ratu pa i spominjanje srpskih agresora čija većina od njih živi u Srbiji, onda se barem trebao raspitati kakvo iskustvo ta zemlja ima sa svojim borcima, iako to vješto skriva kao i broj njenih poginulih u agresorskom djelovanju.
Gospodine Matiću, Vi ste prošli stradavanje u Domovinskom ratu i samo Vi znate kakve ste patnje i strahove proživljavali u logoru, svjedok ste ubijanja i zlostavljanja svojih kolega u logorima i kako onda možete dozvoliti da i Vi i Vaše patnje budu  na ovakav neprimjeren način izvrijeđane i omalovažavane.

Gospodine Ministre hrvatskih branitelja Vaši suradnici privatno mogu misliti što žele o hrvatskim braniteljima, ali ne mogu istupati s tezama kakve je iznio g. Glavašević jer im onda nije mjesto u Vašem Ministarstvu, na Vama je hoćete li si dozvoliti Vaše osobno omalovažavanje kao stradalnika Domovinskog rata.

Predsjedništvo ZUHBL PTSP RH

Športske igre za djecu

fotografija_5 by . U sklopu djelovanja udruga članica, UHBL-PTSP Splitsko-dalmatinske županije je organizirala športske igre za djecu hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Športske igre su se održavale u Sinju, te je djeci bila pružena jednodnevna  mogućnost sudjelovanja u raznim športskim disciplinama kao što su veslanje, airsoft, povlačenje užeta i slično. Najbolji u natjecanju su mogli osvojiti medalje i pehare, a roditelji su se pobrinuli za kolače i ugodno druženje u kojem su svi nazočni mogli uživati.

4. NATJECANJE ŽUPANIJSKIH UDRUGA ČLANICA ZAJEDNICE U RIBOLOVU

Povodom Dana državnosti 25. lipnja 2014. godine na Čačinačkim ribnjacima u organizaciji Kluba UHBL PTSP-a Čačinci i ZUHBL PTSP RH održano je 4. natjecanje županijskih udruga članica Zajednice u ribolovu. Sudjelovalo je 7 županijskih ekipa, te je natjecanje bilo pojedinačno po sektorima (A, B i C), najbolji pojedinac na stazi te ekipno.
Na natjecanju su ostvareni rezultati po ekipama:
SEKTOR „A“
Branko BURIĆ, grad Zagreb – 1325 g.
Marinko TOLIĆ, Virovitičko-podravska županija – 1265 g.
Vladimir BARULEK, Varaždinska županija – 1090 g.

SEKTOR „B”
1. Ivica JELINIĆ, grad Zagreb – 2315 g
2. Zvonko PIELIĆ, Virovitičko-podravska županija – 2305 g.
3. Željko RADIVOJ, Koprivničko-križevačka županija – 1960 g.

SEKTOR „C”
1. Zdenko MALIŠ, Virovitičko-podravska županija – 3115 g.
ujedno najbolji pojedinac na stazi
2. Josip KUHAR, Varaždinska županija – 1285 g.
3. Đuro SABADŠ, Vukovarsko-srijemska županija – 1195g.

EKIPNO:
UHBL PTSP Virovitičko-podravska županija 5 neg. bodova 6.685 g.
UHBL PTSP Grada Zagreba 8 neg. bodova 4.365 g.
UHBL PTSP Varaždinska županija 10 neg. bodova 3.420 g.

[Best_Wordpress_Gallery gallery_type=”thumbnails” theme_id=”1″ gallery_id=”4″ sort_by=”date” order_by=”desc” show_search_box=”0″ search_box_width=”180″ image_column_number=”5″ images_per_page=”30″ image_title=”none” image_enable_page=”0″ thumb_width=”130″ thumb_height=”50″ thumb_click_action=”undefined” thumb_link_target=”undefined” popup_fullscreen=”0″ popup_autoplay=”0″ popup_width=”800″ popup_height=”500″ popup_effect=”fade” popup_interval=”5″ popup_enable_filmstrip=”1″ popup_filmstrip_height=”70″ popup_enable_ctrl_btn=”1″ popup_enable_fullscreen=”1″ popup_enable_info=”0″ popup_info_always_show=”0″ popup_enable_rate=”0″ popup_enable_comment=”1″ popup_hit_counter=”0″ popup_enable_facebook=”1″ popup_enable_twitter=”1″ popup_enable_google=”1″ popup_enable_pinterest=”0″ popup_enable_tumblr=”0″ watermark_type=”none” watermark_link=”http://web-dorado.com”]

DUHOVNA OBNOVA ZA HRVATSKE BRANITELJE LIJEČENE OD PTSP-A

picture-46 by . Krajem svibnja 2014.g. hrvatski branitelji liječeni od PTSP-a imali su priliku provesti četiri dana na otoku Krapnju u sklopu duhovne obnove, koju je vodio vlč. Andrija Vrane sa suradnicima. Na put su krenuli ujutro, 29. svibnja 2014.g. ispred crkve Blažene Djevice Marije Žalosne u Španskom, a na odredište su stigli u popodnevnim satima te su se smjestili u kući Emaus. Tijekom nekoliko dana boravka na Krapnju, 50-ak hrvatskih branitelja vrijeme je provodilo u molitvi, predavanjima o kršćanskom životu i vrijednostima te u individualnim razgovorima sa vlč. Vranom. Dotaknuli su se tako svakodnevnih tema i problema koje muče čovjeka u današnjem suvremenom društvu i toga što nam u kriznim situacijama znači prisutnost Boga.  Svakodnevno su se održavale i sv. Mise na kojima su branitelji imali priliku primiti sakramente sv. Ispovijedi i sv. Pričesti. Slobodno vrijeme branitelji  su iskoristili za međusobno druženje, razgovor i razgledavanje idiličnog mediteranskog krajolika. Planirani povratak bio je u večernjim satima 01. lipnja 2014. -Foto-

 

TRIBINA „KAKVI SMO DANAS“

Povodom Dana branitelja Grada Zagreba, Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a organizirala je javnu tribinu 27.svinja 2014.g. pod naslovom „Kakvi smo danas?“, u prostoru Tribine Grada Zagreba na Kaptolu. Gosti na tribini bili su ugledni liječnici, prof. dr. sc. Miro Jakovljević, predstojnik Klinike za psihijatriju KB Rebro i profesor  na Medicinskom fakultetu u Zagrebu i prof. dr. sc. Slađana Štrkalj-Ivezić, voditeljica Odjela dnevne bolnice Klinike za psihijatriju Vrapče i profesorica na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Nakon kraćih izlaganja gostiju o problematici koja im je uža specijalnost s naglaskom na bolest PTSP, nazočni branitelji su mogli postavljati pitanja. Na tribini je nazočilo oko 70 hrvatskih branitelja i ostalih zainteresiranih sudionika.

[Best_Wordpress_Gallery gallery_type=”image_browser” theme_id=”1″ gallery_id=”3″ sort_by=”order” order_by=”asc” show_search_box=”0″ search_box_width=”180″ image_browser_width=”400″ image_browser_title_enable=”0″ image_browser_description_enable=”1″ thumb_click_action=”undefined” thumb_link_target=”undefined” popup_fullscreen=”0″ popup_autoplay=”0″ popup_width=”500″ popup_height=”200″ popup_effect=”fade” popup_interval=”5″ popup_enable_filmstrip=”1″ popup_filmstrip_height=”70″ popup_enable_ctrl_btn=”1″ popup_enable_fullscreen=”1″ popup_enable_info=”1″ popup_info_always_show=”0″ popup_enable_rate=”0″ popup_enable_comment=”1″ popup_hit_counter=”0″ popup_enable_facebook=”1″ popup_enable_twitter=”1″ popup_enable_google=”1″ popup_enable_pinterest=”0″ popup_enable_tumblr=”0″ watermark_type=”none” watermark_link=”http://web-dorado.com”]