Uvodna konferencija projekta Zaželi

Uvodna konferencija o projektu Socijalno uključivanje i pružanje potpore starijim osobama i osobama s invaliditetom (Kodni broj: SF.3.4.11.01.0317) održana je u Zaboku 2. svibnja. Cilj projekta je osiguravanje dugotrajne skrbi, povećanje socijalne uključenosti i prevencija institucionalizacije osoba starijih od 65 godina i odraslih osoba s invaliditetom. Ukupna vrijednost projekta je 1.350.000,00 eura. Europska unija sufinancira projekt iz Europskog socijalnog fonda plus u iznosu od 1.147.500,00 eura (85%), a Republika Hrvatska u iznosu od 202.500,00 eura (15%). Razdoblje provedbe projekta je od 22. 03. 2024. do 22. 03. 2027. godine Više informacija o projektu i mogućnosti uključivanja objavljeno je u sklopu trajnog javnog poziva dostupnog i na našim stranicama te na stranici projekta www.zu-ptsp-zazeli.com

Sjećanje na pokolj u Borovu Selu

Predstavnik zajednice sudjelovao je u obilježavanju 33. obljetnica pokolja u Borovu Selu 1991. godine kada je 12 hrvatskih policajaca pripadnika Specijalne jedinice policije Vinkovci ubijeno od strane srpskih paravojnih postrojbi. Bila je to prva kolektivna žrtva na putu stvaranja slobodne i neovisne Hrvatske države. Svečanost je započela komemoracijom kod Spomen obilježja gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće, a uslijedio je svečani program komemoracije.

Obilježavanje VRO Bljesak

Predstavnici zajednice sudjelovali su na obilježavanju obljetnice VRO Bljesak u Okučanima 01. svibnja 2024. godine. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja „Kocke vedrine“ odana je počast za sve poginule u vojno-redarstvenoj operaciji.
29. obljetnica posebno je komemorirana preletom novih borbenih aviona Rafale čemu su predstavnici nazočili, kao i posebnom programu obilježavanja i taktičko-tehničkom zboru naoružanja te borbene i neborbene tehnike i opreme koji su organizirani u sklopu cjelodnevnog programa obilježavanja.

XIX Gastronomsko sportsko takmičenje u kuhanju fiša i lovu ribe na plovak

U Križevcima je povodom Dana grada Križevaca 21.04.2024. u centru grada ponovno održano tradicionalno natjecanje u kuhanju fiša u suorganizaciji UHBL PTSP Koprivničko-križevačke županije „Sv. Marko Križevčanin“ i ZUHBL PTSP RH na kojem je sudjelovalo osam udruga članica iz cijele Hrvatske. Nakon okupljanja sudionika, a prije održavanja samog natjecanja položen je vijenac te su zapaljene svijeće kod spomenika „Ponos branitelja u znaku križa“.
Prema odluci kušača najboljim fišom je ocijenjen onaj ekipe iz Međimurske županije, druga je bila ekipa Karlovačke županije, a prošlogodišnji pobjednici iz Sisačko-moslavačke županije ove su godine zauzeli treće mjesto. Kako je to već uobičajeno preostali skuhani fiš podijeljen je prisutnim građanima. Nakon natjecanja u kuhanju fiša održano je i natjecanje u lovu ribe na plovak na jezeru „Bajer“. Ove godine pojedinačno najuspješniji ribič bio je Dado Topolovec iz Međimurske županije, drugo mjesto osvojio je Ivica Trehub iz Vukovarsko-srijemske županije, a treće Mladen Vrban iz UHBDDR – Petranec iz Koprivničko-križevačke županije. Tijekom natjecanju u ribolovu domaćini su pripremili roštilj za sve natjecatelje i goste, a na kraju samog događaja uputili zahvalu Gradu Križevcima te svima koji su pomogli u uspješnoj organizaciji ovoga događaja. Čestitamo svim sudionicima na sudjelovanju, a osobito pobjednicima.
Tijekom trajanja natjecanja održana je Izvještajna skupština ZUHBL PTSP RH u prostorima braniteljskih udruga Grada Križevaca.

Obilježavanje obljetnice operacije SKOK 1

U suradnji s udrugom članicom iz Splitsko-dalmatinske županije te uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja organizirali smo revijalni air-soft susret povodom obilježavanja operacije SKOK 1 dana 7. 4. 2024. g. na način da su se sudionici iz različitih dijelova Hrvatske okupili oko 14 sati te nakon uvodnog pozdrava i okrepe podijelila se i zadužila oprema za air-soft, i izabrale ekipe koje su sudjelovale na ovom susretu. Po završetku air-soft susreta organizirana je večera za sve sudionike koji su potom iskoristili vrijeme za ugodno druženje i prisjećanje na uspomene iz Domovinskog rata. Mnogi članovi udruge partnera u provedbi ove aktivnosti su bili sudionici ove operacije te im je obilježavanje obljetnice od posebnog značenja.

Uvodna konferencija projekta Zaželi

U prostorima udruge dana 05. travnja održana je uvodna konferencija projekta Zaželi, naziva Socijalno uključivanje i pružanje potpore starijim osobama i osobama s invaliditetom koji provodi ZUHBL PTSP RH zajedno s partnerima: Zagrebačkom županijom, Gradom Velika Gorica i Hrvatskom transpersonalnom asocijacijom, sufinanciranog od strane Europskog socijalnog fonda plus. Na konferenciji je predstavljen projekt, ciljevi te su sudionici informirani o mogućnosti uključivanja. Predstavnici lokalnih podružnica informirani su o mogućnosti uključivanja svojih članova u projekt, ali i drugih korisnika koji spadaju u kategoriju korisnika koja je obuhvaćena projektom. I ovim putem molimo zainteresirane da se prijave na trajni javni poziv koji će uskoro biti objavljen.
Više o projektu možete pronaći na web stranici www.zu-ptsp-zazeli.com

Stručni seminar Ministarstva hrvatskih branitelja u Daruvaru

Djelatnica Zajednice sudjelovala je na dvodnevnom stručnom seminaru „Izmjene i dopune Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, zdravstveni programi i preventivne aktivnosti u cilju zaštite zdravlja i kvalitete življenja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata“ kojeg je organiziralo Ministarstvo hrvatskih branitelja. Seminar je održan u Daruvaru 12. i 13. veljače.
Cilj seminara bio je upoznavanje s najznačajnijim zakonskim izmjenama koje su stupile na snagu od Nove godine, kao i sa zdravstvenim programima i aktivnostima Ministarstva usmjerenim prema prevenciji zdravstvenih rizika, zaštiti zdravlja i unaprjeđenju kvalitete života braniteljsko-stradalničke populacije. Seminar je organiziran za predstavnike institucija koje rade s braniteljsko-stradalničkom populacijom, djelatnike Ministarstva hrvatskih branitelja, predstavnike upravnih odjela i zavoda za socijalni rad u županijama, stručne suradnike centara za psihosocijalnu pomoći te predstavnike veteranskih centara i udruga iz Domovinskog rata. Tijekom dvodnevnog seminara, na kojem je sudjelovalo više od 150 sudionika, održano je više izlaganja, nakon kojih su uslijedile panel-rasprave, a uvodno se sudionicima obratio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

In memoriam Allen Bartoš 1958. – 2024.

S velikom žalosti i tugom obavještavamo vas da je dana 30. ožujka 2024. godine u 66 godini života nakon kratke i teške bolesti napustio naš profesor Allen Bartoš. Dugogodišnji predsjednik i jedan od osnivača Udruge za šport i rekreaciju Veteran 91. Dragovoljac Domovinskog rata, RVI, predsjednik društva medicinskih radiologa Hrvatske, dopredsjednik UDVDR RH Zagrebačke županije, predsjednik Udruge za šport i rekreaciju hrvatskih branitelja i invalida Domovinskog rata Republike Hrvatske,  član Organizacijskog odbora međunarodnog znanstvenog skupa „Društvo i tehnologija“, zamjenik ravnatelja Centra za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji Republike Hrvatske, ravnatelj Centra za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji Grada Zagreba, dopredsjednik Zagrebačkog parasportskog saveza i autor mnogih znanstveno stručnih radova. Želja mu je bila da hrvatski branitelji postanu u pravom smislu te riječi ovisnici o zdravom načinu življenja, kako je Allen Bartoš znao reći – „Budućnost nije ono što od nje očekujemo, već ono što od nje sami učinimo.“
Počivao u miru, laka ti Hrvatska zemlja koju si neizmjerno volio.
Posljednji ispraćaj dragog pokojnika održati će se u subotu, 6. 04. 2024 godine u 13,20 sati na Markovom polju.

Radionice Zadruga Metropola

Nastavljan je i ciklus radionica na temu veće samoodrživosti OCD-a kojih je izvoditelj SRZ METROPOLA. Provedene su sljedeće radionice:
1. Jačanje upravljačkih poduzetničkih i poslovnih kompetencija Društvenih poduzeća II dio
2. Osposobljavanje radnika u nepovoljnom položaju u DP-u
Kao teme radionica istaknuli bismo 
– Financiranje poduzetničkih programa socijalne zadruge EU sredstvima, kreditima i drugim izvorima financiranja
– Poslovno komuniciranje i pregovaranje u socijalnoj zadruzi
– predstavljanje je koncepta poslovanja Društvenih poduzeća te prednosti i manjakvosti takvog oblika djelovanj